Forum - Teknik - R-modeller
 
         
Oprettet af Jan-Bo Jensen den 03-01-2017
Kan man skifte forgaffelolie på en R1200RT fra 2006? (K26/0368)
Med fare for at blive til grin her på forum, drister jeg mig til at spørge, om man kan/skal skifte forgaffelolie på en R1200RT fra 2006?

På min første R80/7, min gamle R100RT, min K100LT og min K1100LT skiftede man forgaffelolien...jeg har skiftet forgaffelolie i på alle de cykler, jeg har haft i min 43 år lange motorcykelkarriere.

Som nybagt ejer af en R1200RT undrer jeg mig over ikke at at kunne finde noget om skift af forgaffelolie hverken i betjeningsvejledningen, i servicemanualerne og i den nyindkøbte reparationshåndbog. Ej heller på internettet kan jeg finde noget.

Er det mig, der er helt galt på den?

Venligst
Jan-Bo
Fredensborg

 
 
 Svar
 
Besvaret af Hans Posselt den 08-01-2017
Hej Jan-Bo

Til lykke med din nye R 1200 RT. Det er efter min mening den bedste touring mc, man kan få. Den er god til det hele: små veje, landeveje, motorveje; ja sågar grusveje. Den er let at håndtere på små veje og retningsstabil på motorveje. Har et godt moment, så man hurtigt og sikkert kan overhale og har en inspirerende motorgang. Den er i forhold til andre touring mc let og bringer sikkert og komfortabelt sin fører og passager frem til målet.
Din mc er ligesom de fleste andre nyere R modeller udstyret med telelever affjedring foran. Det betyder, at der findes et centralt placeret fjederben med dæmper og fjeder, der sørger for forgaflens affjedring. Det eneste olie der findes i forgaflen er til smøring og skal ikke udskiftes.
Teleleversystemet er efter min mening genialt. Det sørger effektivt for at sluge ujævnheder og holde forhjulets kontakt med vejen. Desuden forhindrer det cyklen i at dykke under opbremsning. Eneste ulempe er, at den uaffjedrede masse bliver lidt højere end på teleskopaffjedrede cykler grundet broen, der forbinder forgaflen med fjederbenet.
Teleleversystemet er vist opfundet i England, blot kan det undre, at der ikke er andre mc fabrikanter, der benytter dette.
Jeg tror, at BMW´s fine svingegenskaber også hidrører fra de lette hjul.
Jeg håber, du kan bruge dette.
God fornøjelse med din fine BMW.

Godt nytår
Hans
 
Besvaret af Jan-Bo Jensen den 09-01-2017
Hej Hans.

Jeg kan bruge dit svar på flere måder...naturligvis umiddelbart i forbindelse med min undren over ikke at kunne finde noget nogen steder om skift af forgaffelolie.

Efter de seneste 25 år med K100LT og siden K1100LT er der godt nok meget, jeg ikke ved om de nyere boxere - det er en spændende ny verden - men også lidt pinligt, når man kendte K'erne ud og ind.

Først i 90'erne - da jeg gik fra de gamle Boxere til K'erne, var der slet ingen sammenligning i forhold til K'ernes motorkraft og bremsevirkning.

Men efterhånden skulle der ske noget nyt - og jeg har i min søgen efter en ny motorcykel prøvet meget: K1200S/GT og K1300S/GT...men der var ikke noget, der rigtig tiltalte mig, hverken i forhold til "handling" og kørestilling.

Jeg end ikke overvejede at gå tilbage til en Boxer!?

Alligevel tog jeg mod til mig, da jeg pludselig så en annonce på et meget velholdt eksemplar tæt på min bopæl...og efter en prøvetur på mindre end 500 m, var jeg klar over, at en R1200RT skulle være min næste cykel...af netop de grunde som du nævner.

Hen over eftersommer og det tidlige efterår, er cyklen og jeg blevet rigtig gode venner. Både på små aftenture og langture i udlandet, har cyklen givet køreglæde i en grad, som jeg efter mere end 40 år som motorcyklist ikke længere troede var mulig.

Nu går jeg og hygger mig med selv at lave service, og glæder mig til næste forår :-)

Tak for dit svar.

Jan-Bo
Fredensborg

 
         

 
Søgning
 
Søg i følgende emne: Teknik - R-modeller
 
BMW MC Klub Danmark     Medlem Kontakt
         
 
BMW Race Marshall
 
Ansvar
Cookies
Ophavsret
Privatlivspolitik
Log ind og få fuld funktionalitet ...
Log ind
Glemt adgangskode?
 
 Formanden
 Kassereren
 Medlemsbladet KI
 Webmaster
 
 22 10 11 35
 Kim Pedersen, formand
         
 
Adgang for medlemmer
 
Udfyld medlemsnummer og adgangkode

Glemt adgangskode?

 
Glemt adgangskode
 
Udfyld dit medlemsnummer,
så sender vi din adgangskode.
 
Glemt adgangskode